Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

08 Eylül 2022 Perşembe - Görüntülenme: 1530

Proje Başlığı: Meme Kanseri Araştırmaları Kapsamında İn Vitro Ortamda Hücre Davranışı, Tümör Oluşumu ve İlaç Direncini İncelemek için 3B Kompozit Doku İskelelerinin Hazırlanması ve Oluşturulacak Tümör Modeli Üzerinde Zeytinyağı Atığından Ekstrakte Edilecek Değerli Bileşenlerin Etkinliğinin Araştırılması

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Didem DEMİR KARAKUŞ,

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü

 Kimya Teknolojisi Programı

Araştırma Yapılacak Kurum: Gaziantep Üniversitesi, 24 Ay

 

Dünya genelinde ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Gelişen teknoloji ve yoğun araştırmalar sonucu günümüzde erken tanı yöntemlerine ve tedavi seçeneklerine ulaşılabilirliğin artması, meme kanseri ölüm hızını düşürmüş ve tanı aldıktan sonraki sağ kalım süresini uzatmıştır. Kanser araştırmaları da dâhil olmak üzere tedavi geliştirme sürecinde in vitro modeller olmazsa olmaz araştırma araçlarıdır. Bu kapsamda hastaya özel ve etkili bir terapi için kanser ilaçlarının etkinliğini ve hücre morfolojisini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla tümör dokusunu taklit eden üç boyutlu modeller gereklidir. Önerilen proje kapsamında, meme kanseri tedavileri ve ilaç geliştirme çalışmaları için tümör modeli oluşturmak üzere laboratuvar ortamında doku iskeleleri üreterek 3B hastalık modelleri oluşturulması ve oluşturulan tümör doku üzerinde ilaç etkinliği çalışmaları için etken madde olarak zeytinyağı atıklarından elde edilecek değerli bileşenlerin kullanılması amaçlanmıştır.

--