Dr. Öğr. Üyesi Buğra Sarper’e TÜBİTAK 1001 Proje Desteği--

10 Ağustos 2023 Perşembe - Görüntülenme: 1161

Proje Başlığı: Li-ion Batarya Paketlerinin Isıl Yönetimi İçin Yenilikçi Bir Soğutucu Plaka Tasarımı

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Buğra SARPER
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Proje Süresi: 36 ay
Proje kapsamında yenilikçi bir batarya termal yönetim sistemi tasarlanarak farklı çalışma koşullarında sistemin ısıl performansı test edilecektir. Bu amaçla, sıvı soğutmalı aktif batarya termal yönetim sistemi (BTYS) ele alınacaktır. Batarya paketinde, soğutucu plakaya giren sıvı, pillerden yayılan ısıyı süpürerek giderek ısınmakta ve akış doğrultusunda soğutma performansı azalmaktadır. Bu projede, söz konusu problemi gidermek ve böylelikle BTYS ısıl performansını iyileştirmek amacıyla iki yenilikçi tasarım önerilmektedir. Birinci tasarımda, batarya paketinin soğutulmasında kullanılacak olan soğutucu plakanın piller ile temas açısı akış doğrultusunda artırılacaktır. İkinci tasarımda ise yine akış doğrultusunda soğutucu plaka yüksekliği artırılacaktır. Böylelikle her iki tasarımda da piller ile soğutucu plaka arasındaki temas yüzey alanının artırılması ve dolayısıyla akış doğrultusunda azalan ısı transferinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Önerilen proje kapsamında yapılacak çalışmalarla, batarya paketinin ısıl yönetiminde kullanılan soğutucu plakaların performansı üzerinde doğrudan etkili olan temas açısı ve plaka yüksekliği için optimum tasarım parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.