Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Tarsus Üniversitesi, YÖK’te Düzenlenen “Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması”na Katıldı--

18 Şubat 2025 Salı - Görüntülenme: 200

 Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişmelere verdiği önemi vurgulamak, bilim ile toplum arasındaki bağları artırmak ve bilim insanlarının uluslararası platformlarda daha görünür olmasını sağlamak amacıyla kurulan “Bilim İletişimi Ofisi”, Ankara’da YÖK Konferans Salonunda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. “Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması” başlığıyla düzenlenen toplantıda; üniversitelerin bünyesinde kurulması planlanan Bilim İletişimi Ofisleri, bilim iletişimine yönelik yapılması planlanan projeler hakkında başlıklar ele alındı.


Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bilim ve iletişim arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek bilimsel çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılması ve akademik bilginin toplumla paylaşılmasının önemine vurgu yaptı, “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi. Bilimsel bilginin sadece akademik camianın ulaşabileceği alanlarla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Özvar, bilimi üretmek kadar onu görünür kılmayı da amaçladıklarını belirterek “Bugün tam da bu noktada çok önemli bir yapıyı, Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi’ni hayata geçiriyoruz. Bilim İletişimi Ofisi’ni Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kurarak üniversitelerimizde üretilen bilimi yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Bilim iletişimi ile sınırlarını dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı Bilim Vatan’ı inşa etmeyi amaçlıyoruz. Bilim insanlarımızın aralarındaki bağları güçlendirmeyi ve bu bağdan büyük bir güç birliği oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. 


YÖK Başkanı Özvar toplantıdaki konuşmasında, akademik camiada üretilen bilimsel bilginin yalnızca akademik makaleler ve konferanslarla değil popüler bilim yazıları, kamuya açık etkinlikler, geleneksel kitle iletişim araçları ve dijital medya gibi birçok farklı kanal aracılığıyla yayılmasının önemine dikkati çekti, “Bilim iletişimi, yalnızca bilgiyi değil aynı zamanda toplumun bilimle bağını güçlendirmek, bilimsel düşünmeyi teşvik etmek ve bilimi daha erişilebilir kılmak demektir. Bugünün dünyasında bilim, yalnızca bilim insanlarının meselesi olamaz. Yapay zekâ ve dijitalleşmeden genetik mühendisliğine, iklim krizinden uzayın keşfine kadar hayatımızı şekillendiren büyük dönüşümler yaşanırken, halkın bilime güven duyması, bilimsel gelişmeleri doğru anlayıp tartışabilmesi büyük bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında ayrıca Türkiye’nin kamu diplomasisinde bilimin rolünün önemine dikkat çekti, üniversitelerde kurulacak Bilim İletişimi Ofislerinin, kurumların uluslararasılaşma stratejilerine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Özvar “Bilim iletişimi yalnızca bilginin aktarımı değil aynı zamanda ülkemizin küresel bilim ve teknoloji ekosistemindeki konumunu güçlendiren stratejik bir araçtır” değerlendirmesinde bulundu.


Yüksek Öğretim Kurulunda düzenlenen toplantıda; Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Acar, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Eren Kalay, YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatma Çiğdem Savaşçıoğlu tarafından bilim iletişimi ve projelerle ilgili sunumlar gerçekleştirilirken; Tarsus Üniversitesi adına Rektör Danışmanı Doç. Dr. Serkan Şahin ile Bilgi ve İletişim Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Banu Coşkun toplantıda yer aldı.
 

--