Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Doç. Dr. Muhammet Nasıf Kuru’ya TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

01 Mart 2024 Cuma - Görüntülenme: 498

Proje Başlığı:  Isı Alıcılarının Isıl Hidrolik Veriminin Genetik Algoritmalar ve Yapay Zeka Yöntemleri Kullanılarak İyileştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Muhammet Nasıf KURU
Mersin Tarsus OSB Teknik Bilimler MYO
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü

Araştırma Yapılacak Kurum: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Proje Süresi: 24 Ay

Elektronik cihazlarda ve birçok mühendislik uygulamasında ısı üretimi gerçekleşmektedir ve etkin bir soğutma ile ısının dışarı atılamaması durumunda sistemlerin performanslarının azalması, ömürlerinin kısalması ve arızalanmaları kaçınılmazdır. Isı alıcıları, elektronik devre elemanları, işlemciler vb. gibi ısının hızlı bir şekilde dış ortama aktarılmasının istendiği uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Isı alıcıları, etkin bir soğutma ile aşırı ısınma sorununun önüne geçerek cihazların güvenli bir şekilde zarar görmeden çalışmalarına olanak tanır. Isı alıcılarında ısı transferini arttırmak için plaka kanat ve pin kanatçık kullanılmaktadır. Kanatlar, ısı transferi yüzey alanının arttırırlar ve ısıl sınır tabakanın sürekli olarak yenilenmesine ve böylece ısının etkin bir şekilde sistemden uzaklaştırılmasını sağlarlar. Isı alıcılarında en uygun tasarımı elde etmek ve veriminin artmasını sağlamak amacıyla farklı amaçlar doğrultusunda (maksimum ısı transferi, minimum basınç düşümü, minimum ağırlık vb.) optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Optimizasyon değişkenleri olarak, ısı alıcısının boyutu, plaka kanat /pin kanatçık malzemesi, aralığı/yüksekliği/çapı kullanılabilmektedir. Literatürde, ısı alıcılarında farklı geometrik kesitlerin ısı transferi ve basınç düşümüne etkisi detaylıca çalışılmış olsa da, en uygun geometrik tasarımın belirlenmesine dair optimizasyon çalışmalarının eksik olduğu görülmüştür. Önerilen projenin amacı, elmas pin kanatçıkların, maksimum ısı transferi minimum ağırlık ve basınç düşümünün sağlandığı en uygun tasarımları bulmak ve bulunan en uygun tasarımların deneysel olarak doğrulanmasını yapmaktır. En uygun tasarımların doğruluğu yapay sinir ağları (YSA) kullanılarak yapılacaktır. Deneysel çalışmalar ile en uygun tasarımlar için sıcaklık görüntüleme teknikleri kullanılarak sıcaklık konturlarının elde edilecektir.

--