Doç. Dr. Eylem Toker’e TÜBİTAK 1002-A Proje Desteği--

11 Temmuz 2024 Perşembe - Görüntülenme: 154

Proje Başlığı: Emziren Annelerde Sanal Gerçeklik Gözlüğü ve Mobil Uygulama ile İzletilecek Eğitici Videonun Sigara Bıraktırma Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Eylem TOKER

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Ebelik Bölümü

Proje Süresi: 12 Ay

Sigara içmek dünya genelinde önlenebilir, bulaşıcı olmayan hastalıkların ve ölümlerin başlıca nedenidir. Dünya’da 1,3 milyar kişinin sigara içtiği tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü düzenli olarak günde en az bir adet sigara içmeyi sigara bağımlılığı olarak tanımlamaktadır.  Özellikle emzirme döneminde sigara kullanan annelerin bebekleri anne sütü yolu ile nikotin ve nikotinin metabolik ürünü olan kotininin yanı sıra diğer kanserojen kimyasallara ve kadmiyum gibi ağır metallere maruz kalmaktadır. Ayrıca sigarada yer alan nikotin süt üretimini azaltmakta ve bebeğin yeterli miktarda anne sütünü almasını engellemektedir. Literatürde yer alan araştırmalarda sigara bıraktırmada mobil ve web tabanlı sanal gerçek uygulamaları gibi yeni teknolojilerin kullanımının sigara bıraktırma başarısını arttırdığı bilinmektedir. Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle bağımlılıkla mücadelede sanal ortamlar ve sanal gerçeklik gözlükleri kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle sanal gerçeklik gözlüklerinin sigara ve alkol bağımlılığını önlemede ve kullanımı azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda proje kapsamında emziren annelerde sanal gerçeklik gözlüğü ve mobil uygulama ile izletilecek eğitici videonun sigara bıraktırma üzerine etkisi araştırılacaktır.