Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Doç. Dr. Atiye Karakul’a TÜBİTAK 1002-A Proje Desteği--

14 Ekim 2024 Pazartesi - Görüntülenme: 104

Proje Başlığı: Kemik İliği Aspirasyonu ve Biyopsi İşlemi Uygulanacak Çocuklarda Kısa Film Video Eğitiminin Çocukların Anksiyete, Korku, Ağrı ve Memnuniyeti Üzerine Etkisi

 

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Atiye KARAKUL

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi 
Hemşirelik Bölümü

 

Proje Süresi:12 ay

 

Projede, ülkemizde kemik iliği aspirasyonu ve biyopsi girişimi yapılacak çocukların anksiyete, korku ve ağrı düzeylerinin azalması ve memnuniyetin artmasında kısa film video eğitimi uygulanarak yenilikçi bir yaklaşım geliştirilecektir.  Ayrıca bu uygulama ile KİAB uygulaması geçirecek çocukların konfor düzeyinin artması amacıyla ülkemize özgü kültürel öğeler dikkate alınarak, çocukların anlamalarını kolaylaştıran kısa film video eğitimi hazırlanacaktır. Bu proje ile KİAB öncesi dönemde yaşanan anksiyete ve korku azaltılarak çocukta görülebilecek anormal hemodinamik yanıtlar ve olumsuz davranışların azalması sağlanabilecektir. Ek olarak işlem sonrası dönemde çocuklarda yüksek ağrı şiddeti, alınan anestezi miktarında artış, artan postoperatif komplikasyonların görülmemesi sağlanarak çocukların iyileşme sürecinin olumlu yönde etkilenmesine katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte işlem sonrası dönemde ağrı yönetiminin yeterli olması ile çocukların hastanede kalış süresinin kısalması, hasta memnuniyetinin artması, morbidite ve mortalitenin azalması beklenmektedir.

--