Prof. Dr. Kasım Ocakoğlu'na TÜBİTAK 1001 Proje Desteği--

22 Eylül 2021 Çarşamba - Görüntülenme: 1577

Proje Başlığı: Beyin Kanseri Glioblastoma’nın Kombinasyon Terapisine Yönelik Fonksiyonel Manyetik Nanopartiküllerin Geliştirilmesi ve Etkinliklerinin İncelenmesi 2021-2024.

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Kasım OCAKOĞLU, Mühendislik Fakültesi, Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü

Proje kapsamında, dünya genelinde oldukça yaygın ve ölümcül olan bir beyin kanseri tipinin (Glioblastoma Multiforme) tedavisine yönelik fonksiyonel manyetik nanopartiküllerin geliştirilmesi ve etkinliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Yetişkinlerde sıklıkla görülen bu kanser türü, Dünya Sağlık Örgütü'nün beyin tümörleri sınıflandırmasına göre en agresif olanıdır ve tüm beyin tümörlerinin % 15'ini oluşturmaktadır.

Radyoterapi ve kemoterapinin kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde pek de elverişli olmayan yöntemler olduğu kanıtlanmıştır. Beyin tümörü ısıya çok duyarlıdır ve bu nedenle kötü huylu beyin tümörünün ısı ile tedavisi (hipertermi) yeni bir potansiyel yöntem olarak kullanılabilir. Bu amaçla hazırlanan nanopartiküllere manyetik alan uygulanarak kötü huylu beyin tümörlerinin yok edilmesi sağlanacaktır.