Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı Proje Desteği--

26 Mayıs 2022 Perşembe - Görüntülenme: 2920

Proje Başlığı: Meme Tümörlerinin Mikrodalga Görüntüleme ve Derin Öğrenme Modelleri Temelinde Artırılmış Gerçeklik Kullanılarak Üç Boyutlu Görüntülenmesi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Berkan BİÇER, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Proje Süresi: 2022-2024 (24 Ay)

Günümüzde mikrodalga görüntüleme (MDG), araştırmacılar tarafından yoğun olarak ilgi gören konulardandır. Özellikle savunma ve sağlık alanlarının önemi, MDG teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda önemli bir motivasyon kaynağıdır. Yer altı görüntüleme, duvar arkası görüntüleme, saklı nesne tespiti, su sızıntısı tespiti ve ağaç kovuğu görüntüleme gibi uygulamalarda kullanılan MDG, beyin kanamasının ve meme tümörlerinin görüntülenmesi gibi konularda da uygulama alanı bulmaktadır.

Ülkemizin de içinde olduğu 185 ülkede, 36 kanser türü için 2020 yılında yapılan global kanser istatistik çalışmasına göre meme kanserinin insidansı %25.84 ile ilk sırada gelirken, kanser kaynaklı ölümlerin ise %15.56’sı meme kanseri kaynaklı olmuştur. Ülkemizde ise meme kanserinin insidansı %24.54 ve meme kanseri kaynaklı ölümler ise %15.56 oranına sahiptir.

Meme kanserinin tespiti ve görüntülemesinde x-ray mamografi, ultrasonografi, termografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, sintigrafi, optik görüntüleme ve elektriksel empedans tabanlı görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Ancak bu yöntemlerin sahip olduğu kısıtlamalar bulunmaktadır. MDG, bu dezavantajları ortadan kaldırabilecek bir potansiyel barındırmaktadır.

Proje kapsamında, meme tümörlerinin üç boyutlu artırılmış gerçeklik görüntülerinin oluşturulması için mikrodalga görüntüleme ile derin öğrenme yaklaşımlarının kullanılması ve yeni bir derin öğrenme modelinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

 

--