Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinliği--

19 Temmuz 2022 Salı - Görüntülenme: 2087

Üniversitemizde 15 Temmuz kapsamında “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: Türkiye Aşkına" temalı fotoğraf sergisi ve Konferans Salonunda "İşgal Girişiminden Dirilişe 15 Temmuz'un Anatomisi" adlı belgesel gösterimi ve "Türkiye Aşkına-15 Temmuz” temalı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Üniversitemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tuğba Yolcu’nun gerçekleştirdiği ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Aydın Halisoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yaman’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel, Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı.  Aydın, 15 Temmuz gecesi vatanımıza ve devletimize sahip çıkma adına hayatını kaybeden tüm şehitlere rahmet ve kahraman gazilere şükran ve sağlıklı ömürler temennisiyle sözlerine başladı. Rektör Aydın, konuşmasında; “Bugün bir taraftan o gece kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hüznünü tekrar yaşarken, diğer taraftan da dünyada eşine az rastlanır, hainlerin emellerini kursaklarında bırakan, milletimizin destansı bir direnişe imza atmasının gururunu yaşıyoruz. 15 Temmuz, kahramanı millet olan büyük bir zaferdir. Türk milletinin topyekûn direnişe ve yekvücut mukavemete geçtiği günün adıdır. Tarihe altın harflerle yazılmış büyük bir demokrasi mücadelesinin adıdır” sözlerine yer verdi.

Rektörümüz günün anlam ve önemine dair gerçekleştirdiği konuşmasına “Tarih boyunca kazandığımız her zaferin arkasında, bu milletin fedakârlığı, dirayeti ve cesareti vardır. 15 Temmuz gecesi boyunca gözlerimizi yaşartan, göğsümüzü kabartan birçok kahramanlık hikâyesine şahit olduk. Bu bir millet şuuruydu. Bu şuur, İstiklal Marşımızın on kıtasında özetlenmiştir. 15 Temmuz, demokrasi tarihimiz açısından da çok önemli bir dönüm noktasıdır. Önemli bir siyasal tecrübedir. Bu milletin hafızasına kazınmıştır. O gün, milli irade ve demokrasiyi kanlarıyla sokaklara yazanlar; geleceğimiz, demokrasimiz ve milli şuur için çok önemli bir destanın kahramanı oldular.” sözleriyle devam etti.

Doç. Dr. Tuğba Yolcu moderatörlüğünde düzenlenen panelde Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yaman "Milli Birlik ve Beraberliğin İnşasında Toplumsal Belleğin Önemi" başlıklı konuşmasında 15 Temmuz gecesinden günümüze taşınan hafıza mekânları ve sembolik mekânlar üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, hain darbe girişiminin halk tarafından bertaraf edilişinin demokrasinin içselleştirilmesi bakımından önemine değindi. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Aydın Halisoğlu, “Bağımsızlık Aşkına: Türkiye ve Demokrasinin Önemi" başlıklı sunumunda; demokrasi kavramının önemine ve korunmasına, bu istikamette bir ülkenin bağımsızlığının, istikrarının sürdürülmesi açısından önemine değindi. Konuşmasında, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin de aralarında bulunduğu birçok darbe ve kalkışmaya sahne olan Türkiye’de, bağımsızlık uğruna demokratik kurumlardan yana tercih yapıldığı ve bu manada toplum bilincinin oluştuğuna vurgu yaptı.

--