Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

09 Eylül 2022 Cuma - Görüntülenme: 1516

Proje Başlığı: Çift Katlı Emülsiyon Tekniği İle Su Buharı Bariyer Özelliği İyileştirilmiş, Aktif ve Akıllı Yenilebilir Film Tasarımı

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Sevgin DIBLAN

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Gıda İşleme Bölümü

Gıda Teknolojisi Programı

Araştırma Yapılacak Kurum: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 24 Ay


Petrol bazlı plastik atıkların, küresel ekoloji üzerindeki kirliliğe büyük katkıda bulunması ile ilgili artan endişeler, araştırmacıların yeni, dayanıklı ve iyi film özelliklerine sahip biyolojik olarak parçalanabilir (biyobozunur) malzemelere yönelmesine yol açmıştır. Biyobozunur film araştırmaları, bu anlamda uzun süredir ilgi çeken araştırma konularındandır ve bu araştırmalar gıda ambalaj uygulamalarında yenilebilir film ve kaplamaların genel olarak avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymuştur. Yenilebilir filmlerde mekanik özellikler başta olmak üzere kimi film yetenekleri geliştirilebilmiş olsa da bu tür malzemeler kararsız yapıdadırlar ve su buharı bariyer yetenekleri genellikle yeterli değildir. Suyun, bozulma reaksiyonlarının hızı üzerindeki baskın rolü nedeniyle gıda ambalajlamasında büyük önem taşıyan su buharı bariyerini iyileştirmenin en pratik ve ekonomik yolu film karışımına lipitler gibi hidrofobik doğal bir polimer eklenmesidir. Projemizde, yenilebilir film çalışmalarında son yıllarda araştırmaya başlanan çift katlı emülsiyon ile film üretimi hedeflenmektedir.

--