TÜBİTAK 2566 – Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) ile İkili İş Birliği Programı Kapsamında Proje Desteği--

16 Aralık 2022 Cuma - Görüntülenme: 1597

Proje Başlığı: Yüksek Güvenirlikli, Geniş Çalışma Sıcaklık Aralığına ve Yüksek Enerji Yoğunluğuna Sahip Lityum-İyon Piller İçin Sulandırılmış Derin Ötektik Elektrolitler
Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Muharrem Kunduracı, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Proje Süresi: 36 Ay

Lityum-iyon piller elektrikli arabalar, elektronik cihazlar vb. uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar ve artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmişlerdir. Ancak, mevcut piller organik elektrolit içerdikleri için pek çok dezavantajları vardır. Bunlara örnek olarak yangın çıkarma riski, suya hassas olmaları nedeniyle katı ve maliyetli üretim koşulları gösterilebilir. Bu sorunları aşmak için bu proje bir miktar su içeren yenilikçi elektrolitler ve bununla uyumlu elektrot malzemeleri geliştirmeyi hedeflemektedir. Çinli ortakla beraber, elektrot ve elektrolit arasındaki uyum çeşitli analitik yöntemler kullanılarak detaylı bir şekilde çalışılacak olup uzun ömürlü, ucuz ve güvenli pillerin üretimi planlanmaktadır.