Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

02 Mart 2023 Perşembe - Görüntülenme: 880

Proje Başlığı: Yaşlı Bireylerde Fiziksel Kapasite ve Kognitif Performansın Geliştirilmesi Üzerine Fonksiyonel Denge Temelli Reaksiyon Egzersizlerinin Etkisinin İncelenmesi
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kübra ÇEKOK 
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Araştırma Yapılacak Kurum: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Araştırma Süresi: 24 Ay


Son yıllarda, motor-bilişsel becerilerin araştırılmasına yönelik bir ilgi ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda yaşlanmayla ilişkili denge bozukluğunun çok yönlü olarak ele alınması gerekmektedir. Yaşlı bireylerde düşme riskinin artması otonomik hareketlerin yavaşlamasına, günlük yaşam aktivitelerinin bozulmasına ve bakım verenlerine olan bağımlılıklarının artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla yaşlı bireylerde postüral kontrolün geliştirilmesi, bağımsızlık kazanabilmeleri ve genel sağlık durumlarının iyileşmesi için önemli bir unsurdur. Bu nedenle, bilişsel bozulmayı etkili bir şekilde durduran veya tersine çeviren optimal rehabilitasyon protokollerini belirlemek, yaşlı yetişkinlerin yaşam kalitesini ve bağımsız yaşamını geliştirmek için kritik bir hedeftir. Bu proje kapsamında yaşlı bireylerin fiziksel kapasite ve kognitif performanslarının geliştirilmesi amaçlanarak; egzersiz programı ile geniş bir rehabilitif perspektif sunulması, yaşlı bireylerin günlük yaşamlarında en çok ihtiyaç duydukları alanlardan bazılarında destek sağlanarak yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenmektedir.

--