Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

07 Mart 2023 Salı - Görüntülenme: 921

Proje Başlığı:  Görme Engelliler Goalball Sporunda Hareket Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Hareketin Kalitesini Etkileyebilecek Faktörlerin İncelenmesi
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Gökşen
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Araştırma Yapılacak Kurum: Çukurova Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi
Proje Süresi: 19 Ay


Engellilerin, engel durumu ve derecesine göre değişik branşlarda spor yapma olanakları bulunmaktadır. Bilimsel literatüre bakıldığında görme engelliler arasında en yaygın spor dallarının goalball, bowling, futbol, satranç, atletizm ve yüzme olduğu görülmektedir. Sporda performansı geliştirmek için tekrar sayısı ve kademeli yüklenme gereklidir. Ancak sağlık açısından bakıldığında rekabet sporu yapanlarda antrenman sayılarının, sürelerinin ve yoğunluğunun artması ile birlikte spora özgü yüksek performans gerektiren hareketler sırasında eklem üzerinde tekrarlayan stres ve mikro travmalar oluşmaktadır. Tüm sporcular aynı eğitimi alsa bile bazı sporcular diğerlerine göre daha üstün performans göstermektedir ve daha az yaralanma yaşamaktadır Bu proje ile goalball sporunda kullanılan teknik hareketlerin kalitesini değerlendiren çok boyutlu bir ölçek geliştirilecektir. Değerlendirmeler sonucunda projeden elde edilen sonuçlara göre sporcunun hareket kalitesini artırmak için önerilerde bulunulacaktır ve rutin antrenman programlarına eklemeler yapılacaktır.

--