Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Üniversitemizde “İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü” Dolayısıyla Konferans Düzenlendi--

20 Mart 2023 Pazartesi - Görüntülenme: 1374

Bağımsızlığın ve Millî Mücadele’nin önemli nişanelerinden biri olan İstiklal Marşı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde “Millî Marş” olarak kabul edilişinin 102. yıl dönümü dolayısıyla konferans düzenlendi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğe Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Turgut Koçoğlu konuk oldu.  Prof. Dr. Koçoğlu “Akif'i Anlamak ve İstiklal Marşı'nı Sembolleriyle Okumak” başlıklı sunumunda Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyetinden söz ederek, Millî Şairin çok yönlü ve donanımlı kişiliğiyle ortaya koyduğu eserleri hakkında bilgiler aktardı. 
Koçoğlu, Mehmet Akif Ersoy'u İstiklal Marşı'nı yazdırmaya sevk eden sürece ilişkin bilgiler verdi. Millî Şairin vatan ve millet kavramlarına verdiği değerin İstiklal Marşı’nda karşılığını bulduğunu belirten Koçoğlu konuşmasında; “Mehmet Akif Ersoy neyi doğru biliyorsa onu söylemekten ve onu yapmaktan hiçbir zaman geri adım atmamıştır. Varı yoğu hak ve hakikatin sesi olmak, hak ve hakikatin yanında olmaktır. Millî Mücadele’ye katılmak için İstanbul’dan Ankara’ya yola çıkan Mehmet Akif için “Hürriyet” ve “İstiklal” ekmek ve sudan daha kıymetlidir. Böyle bir mizacı olduğu için Millî Mücadele’de yer almış ve İstiklal Marşı gibi bir destanı yazmıştır.” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Turgut Koçoğlu konuşmasında ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı dizelerinde Türk-İslam kültürüne dayanarak kullandığı sembolik anlatımlar hakkında örnekler vererek, dizelerdeki hiçbir sözcüğün tesadüfi seçilmediğini vurguladı.

 

--