Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

“İstiklalden İstikbale 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi” Konferansı--

20 Mart 2023 Pazartesi - Görüntülenme: 966

Üniversitemizde “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi”nin 108. yıl dönümü dolayısıyla “İstiklalden İstikbale 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi” başlıklı çevrim içi konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Tekin Tan’ın üstlendiği etkinlikte konuşmacı olarak Üniversitemiz Öğr. Gör. Talat Karataş yer aldı.
Çanakkale Savaşlarının dünya tarihi açısından önemine değinerek sözlerine başlayan Karataş; “İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’ni “hasta adam” olarak nitelendirmekteydi ve Çanakkale Savaşı sonrasında İstanbul kentini ele geçireceklerini ön görmekteydiler. Ancak savaş esnasında Türk askerinin güçlü savunmasını aşamadılar ve savaş neticesinde Mustafa Kemal Atatürk askeri deha olarak dünya kamuoyu tarafından bilinir hale geldi.” ifadelerini dile getirdi. Karataş konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın İtilaf Devletleri’nde çok fazla asker ve mühimmat kayıplarına neden olduğunu vurgulayarak, kazanılan zaferin Birinci Dünya Savaşı’nın uzaması gibi beklenmedik sonuçları olduğunu ifade etti. Karataş,  dönemin yenilmez orduları olarak kabul edilen İngiliz ve Fransız donanmalarının 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşları ile ilk mağlubiyetlerine uğradığını belirterek, İngilizlerin söylemi ile “Çanakkale Geçilmez” olgusunun ortaya çıkış sürecini dinleyicilerle paylaştı. Konferans, Çanakkale Zaferinin mimarları olan şehitlerimiz ve gazilerimiz için rahmet ve minnet duygularının ifade edilmesiyle birlikte sona erdi.

--