Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Üniversitemiz Konferans Salonu fuaye alanında bir hafta süresince ziyaretçilere açık olan “Türkiye Yüzyılının Kahramanları” temalı fotoğraf sergisi, 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminin ve buna karşı direnen milletimizin kahramanlık hikayesinin tarihe kazınan anlarını ziyaretçilere sundu. Düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışını Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otçu ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın gerçekleştirirken; sergi ziyaretçileri arasında Tarsus İlçe Protokolü yer aldı. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler Üniversitemiz Konferans Salonunda “İşgal Girişiminden Dirilişe 15 Temmuz’un Anatomisi” adlı TRT belgeseli gösterimi ile devam etti.
Belgesel gösterimi öncesi açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Orhan Aydın sözlerine, 15 Temmuz gecesi vatan için gözünü kırpmadan şehit olanlara Allah’tan rahmet, kahraman gazilere şükran ve sağlıklı ömürler temennisiyle başladı. Rektör Aydın konuşmasında; “15 Temmuz gecesi boyunca gözlerimizi yaşartan, göğsümüzü kabartan birçok kahramanlık hikâyesine şahit olduk. O gece milletimizin bağımsızlığı için neleri göze alabileceğini bir kez daha gördük. Bir asır önce “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile Kurtuluş Savaşı’nı zaferle taçlandıran Türk Milleti, 15 Temmuz gecesi de aynı şuurla ve soylu bir direnişle darbecileri püskürtmüştür.” sözlerine yer verdi.
Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen etkinlikleri, 15 Temmuz günü çevrim içi düzenlenen ve moderatörlüğünü Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bülent Şen’in üstlendiği, İTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurullah Ardıç’ın konuk olduğu “Bir Kült Olarak Gülen Örgütü’nün Yapısı ve Stratejileri” konulu panel izledi. Prof. Dr. Bülent Şen panelin açılış konuşmasında; FETÖ’nün küresel bir terör örgütü olmasına dikkat çekerek, örgütün Türkiye’de ve uluslararası yapılanmasında manipülasyon yöntemlerine başvurmasıyla güç yoğunlaşmasını artırdığını, rakip gördüğü tüm düşünce, yapı ve geleneklere boyun eğdirmek için baskı ve şantaj yöntemlerini sıklıkla kullandığını belirtti. Şen konuşmasında “15 Temmuz’a kadar yaşanan tüm bu musibetlerden sonra hem güvenli ve bağımsız hem de işleyen bir demokrasi kültürüne sahip bir ülkede yaşama arzumuzu her daim diri tutmamız gerektiğini düşünüyorum” sözlerine yer verdi. Panel konuğu Prof. Dr. Nurullah Ardıç ise sunumundaki konuşmasında örgütün 1970’lerden günümüze kadar olan teşkilatlanma stratejisine değinirken, 15 Temmuz’a giden süreçte örgütün etki ağını genişletmek için yürüttüğü faaliyetlere dair bilgiler aktardı. Ardıç konuşmasında “Gizlilik ilkesine dayalı ve çok karmaşık bir organizasyon yapılanması olan bir örgüt ve hâlâ da teşkilatlanma yapısı tam olarak çözülebilmiş değildir. Eleman devşirme stratejileri, mafyatik çalışma ve operasyon yapma taktikleri, devasa gelir kaynakları, siyasi kültürel ve bürokratik etki güçleriyle esnek ve tehlikeli bir yapıdır. Bu durum da aslında bu örgüte karşı mücadelenin ne kadar ciddiye alınması gerektiğini bizlere göstermektedir” ifadelerini dile getirdi.
--