Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Utku Uzun’a TÜBİTAK 2219 Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

20 Eylül 2023 Çarşamba - Görüntülenme: 1358

 

Proje Başlığı: Çift Fazlı Yüksek Entropi Alaşımlarda Fazların Mukavemetinin Etkisinin Nano-mekanik Karakterizasyon Yöntemleri ile Analizi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğretim Üyesi Utku Uzun 
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü

Araştırma Yapılacak Kurum: University of New Hampshire, ABD


Proje Süresi: 12 Ay

Geleneksel alaşımlar günümüz mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmakla beraber 21. yüzyılın artan mühendislik ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Geleneksel alaşımlar genellikle faz dengesi tarafından getirilen kısıtlamalara ve sabit kompozisyonlara sahip oldukları için, sınırlı bir özellik kapasitesine sahiptir. Buna karşılık, yüksek entropili alaşımlar (YEA), çeşitli elementlerin farklı oranlarda kombinasyonunu mümkün kılarak alaşım tasarımında daha fazla esneklik sağlamaktadır. Son dönemde transformasyon kaynaklı plastisite mekanizmasının (TRPD) çift fazlı YEA’larda keşfedilmesi, vadettiği potansiyel sebebiyle büyük ilgi uyandırmış ve YEA tasarım teknolojisini bir adım ileriye taşımıştır. Çok fazlı YEA’ları oluşturan bireysel fazların lokal mekanik özellikleri malzemenin deformasyon altındaki genel mekanik tepkisini direkt etkilediğinden, bu bölgelerdeki mekanizmaların anlaşılması, malzemenin özelliklerinin ihtiyaca uygun olarak geliştirilmesi ve tasarlanmasına olanak sağlayacaktır. Bu proje kapsamında nanomekanik yöntemler kullanılarak bu mekanizmaların daha iyi anlaşılması ve yeni nesil malzemelerin gelişimine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

--