Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103. Yılında Anıldı--

12 Mart 2024 Salı - Görüntülenme: 710

Tarsus Üniversitesi Konferans Salonunda 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla konferans düzenlendi. Konferansta, Tarsus Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Ali Karahan ve Çanakkale’den çevrim içi olarak katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Güngör konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program Tarsus Sesim Sarpkaya Fen Lisesi öğrencilerinin İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy hakkında hazırladığı kısa film ve belgesel gösterimi ile devam etti. Gösterimler sonrası “Akif’e Dair” başlıklı konuşmasıyla söz alan Arş. Gör. Ali Karahan, Mehmet Akif Ersoy’un güçlü edebi kişiliği hakkında bilgiler verdi. Karahan konuşmasında “İstiklal Marşı Milli Mücadele yıllarında dönemin hâkim anlayışını ve ruhunu aktarmaya çalışan bir ‘milli mutabakat metni’dir. İstiklal Marşı içinde süzülen bir anlam ve kavram dünyasının yanı sıra yazıldığı süreci birçok yönüyle yansıtan niteliğe, geleceğe çevrilen gerçekçi ve umut aşılayan bir perspektife sahiptir. Ayrıca yirminci yüzyıl sonrası Türk tarihinin, edebiyatının ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucu metinlerinden biridir” dedi. 
Konferansta “Bağımsızlık Şairi Akif” başlığıyla Mehmet Akif Ersoy’un düşünce dünyasını ele alan Doç. Dr. Bilgin Güngör konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un bağımsızlığa verdiği değeri ve tüm mazlum milletlerin bağımsızlığına yönelik düşüncelerini izleyicilerle paylaştı. Mehmet Akif’in kendi dönemini de aşan bir aydın olduğunu vurgulayan Güngör; Şairin fikirleriyle, döneminde verdiği çözüm önerileriyle hala güncelliğini koruduğunu sözlerine ekledi.

--