Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Gülüzar Sade’ye TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

01 Ekim 2024 Salı - Görüntülenme: 158

Proje Başlığı: Eğitimsel Bir Müdahalenin Ebelik Öğrencilerinin Saygılı Doğum Bakımı ile Obstetrik Şiddete Yönelik Algılarına ve Klinik Uygulamalarına Etkisinin İncelenmesi  

 

Proje yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gülüzar SADE
Sağlık Bilimleri Fakültesi 
Ebelik Bölümü

 

Araştırma Yapılacak Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Proje Süresi: 18 ay

 

Doğum her kadın için özel ve eşsiz bir deneyimdir. Ancak kadınlar doğum sürecinde bazen kötü muamele, saygısız bakım ve obstetrik şiddete maruz kalabilmektedir. Obstetrik şiddet doğum sürecinde kadının bakımının ihmal edilmesi, ağrısının giderilmemesi, konu hakkında bilgilendirilmemesi, sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalması, mahremiyetinin korunmaması ve istemediği uygulamaların yapılmasını kapsamaktadır. Obstetrik şiddet aynı zamanda kadının sezaryene yönelmesini sağlamakta, annede travmaya ve depresyona neden olmakta, anne-bebek bağlanmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Obstetrik şiddetin önlenmesi dünya genelinde acil bir durumdur. Obstetrik şiddeti önlemek için doğumda kadınlara saygılı bakım verilmelidir. Kadınlara saygılı doğum bakımı vermek ve obstetrik şiddeti önlemek için doğum ekibinde herkesin özellikle de ebelerin bu konuda eğitilmesi gerekmektedir. Proje kapsamındaki araştırmanın amacı eğitimsel bir müdahalenin ebelik öğrencilerinin saygılı doğum bakımı ile obstetrik şiddete yönelik algılarına ve klinik uygulamalarına etkisini incelenmektir.

--