Dr. Öğr. Üyesi Volkan Ateş’e 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

02 Ekim 2024 Çarşamba - Görüntülenme: 223

Proje Başlığı: Kamu-Özel Ortaklığı ile Gerçekleştirilen Büyük Ölçekli Karayolu Altyapı Projelerinde Kullanıcı Bazlı Verilerin Yapay Zekâ Tabanlı Yöntemlerle Değerlendirilmesi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Volkan ATEŞ

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Araştırma Yapılacak Kurum: Strathclyde Üniversitesi (Centre for Intelligent Infrastructure)
Glasgow, İskoçya

Proje Süresi: 9 Ay

Yapay zekâ tabanlı modeller, öznel bilgilerle karakterize edilen doğrusal olmayan veri kümelerini işlemek için veri analizi ve profil oluşturmayı mümkün kılar. Bu araştırma projesi, DAFNI (Data & Analytics Facility for National Infrastructure) platformu üzerinde bir esneklik mühendisliği çerçevesi geliştirmeyi amaçlamaktadır. DAFNI, altyapı sistemlerine araştırma yetenekleri sağlamak ve çıktıların kalitesini artırmak için Birleşik Krallık Altyapı ve Şehirler Araştırma İşbirliği Kurumu (UKCRIC) tarafından desteklenen bir altyapı projesidir. Planlanan proje ile deneysel veriler kullanılarak önemli bir altyapı projesinin belirsizlik analizleri yapılacak ve daha sonra yapay zekâ teknikleri uygulanarak gelecekteki durumlar için orta vadeli kestirim modelleri geliştirecektir. Projeden elde dilen bilgi ve tecrübe Türkiye'de hâlihazırda faaliyette olan büyük ölçekli altyapı projelerinden elde edilen verileri analiz etmek için kullanılacaktır.