Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

Dr. Öğr. Üyesi Kayhan Dağıdır’a TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

04 Ekim 2024 Cuma - Görüntülenme: 492

Proje Başlığı: PEM Elektrolizörler için Kafes Yapılı Gözenekli Malzeme İçeren Yenilikçi Akış Alanı Tasarımlarının Araştırılması

 

Proje yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Kayhan DAĞIDIR


Mühendislik Fakültesi
Makine Mühendisliği Bölümü

 

Araştırma Yapılacak Kurum: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - Hidrojen Teknolojileri ve Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi

 

Proje Süresi: 24 ay

 

Son yıllarda, artan nüfus ve yoğun enerji tüketimine dayanan yaşam tarzı küresel enerji talebinde önemli bir artışa sebep olmuştur. Fosil yakıtların kullanımının sınırlılığı ve küresel ısınmaya olan katkıları nedeniyle insan aktivitelerini desteklemek için alternatif yeşil enerji kaynaklarına olan talep giderek artmaktadır. Bu durum, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, küresel karbon nötrlüğüne doğru enerji geçişinin hızlandırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Hidrojen en önemli karbonsuz enerji taşıyıcılarından biri olarak kabul edilmekte ve sahip olduğu yüksek gravimetrik enerji yoğunluğu sayesinde temiz bir enerji taşıyıcısı olarak görülmektedir. Bu bağlamda, bu projede yeşil bir alternatif enerji kaynağı üretim tekniği olarak PEM elektrolizörler ele alınacaktır.
Proje kapsamında, PEM elektrolizörlerde geleneksel ızgara formlu parçalı akış alanları yerine kafes yapılı gözenekli malzeme içeren yekpare akış alanları, akış karakteristiği ve elektrokimyasal reaksiyon verimliliği bakımından deneysel olarak araştırılacaktır. Bu araştırmanın, PEM elektrolizörlerin performans optimizasyonu için yeni bir perspektif sunacağı düşünülmektedir.

--