15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla “Zaferin Adı Türkiye” temasıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinlik programı kapsamında “15 Temmuz’a Giden Süreç ve FETÖ” başlıklı panel, günün anlam ve önemine dair içeriklerden oluşan fotoğraf sergisi ve protokol konuşmaları yer alarak 15 Temmuz’un taşıdığı tarihsel ve toplumsal önem bir kez daha vurgulandı.
Tarsus Üniversitesi Şehit İstihkam Üsteğmen Ozan Olgu Köreke Konferans Salonunda düzenlenen programa; Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Rektör Prof. Dr. Ali Özen, Tarsus İlçe Protokolü, akademik ve idari personel ile davetliler katılırken açış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Ali Özen gerçekleştirdi.
Rektör Özen konuşmasında, Türk Milletinin tarih boyunca direniş ve bağımsızlık mücadelesi verdiğini belirterek “Milletimiz, tıpkı Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz gecesi de tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş; Türk Milletinin iradesini, vatanını, devletini çiğnetmeyeceğini, düşmana ve hainlere yem etmeyeceğini göstermiştir” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz gecesi güçlü bir şekilde yeniden ortaya çıkan millî iradenin önemine değinen Prof. Dr. Özen, “Aziz Milletimiz, tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Genelgesi’nde tüm dünyaya ilan ettiği gibi ‘Milletin bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ şiarı ile Milletimiz her kesimiyle bir bütün olarak bu ihanetin karşısında durmuş; bir kez daha, canı pahasına, inancına, ülkesine, devletine, demokrasisine, geleceğine ve egemenliğine sahip çıkmıştır” dedi. Rektör Özen, 15 Temmuz’un sadece Türkiye’nin değil, dünya demokrasi tarihinin de unutulmaz bir direniş örneği olduğunu belirterek “Aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyor; milletimizin dirayetini ve ferasetini bir kez daha saygıyla selamlıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
“Zaferin Adı Türkiye” temasıyla düzenlenen etkinlik programı TRT yapımı “İşgal Girişiminden Dirilişe 15 Temmuz’un Anatomisi” adlı belgesel gösterimi ile devam etti. Ardından, sanatçı Dursun Ali Erzincanlı tarafından 15 Temmuz gecesi şehit düşen asker Ömer Halisdemir’e ithafen yazılan "30 Kuş" adlı şiirin kısa video gösterimi yapıldı ve sergi ziyareti gerçekleştirildi.
Programın son bölümünde ise çevrim içi olarak gerçekleştirilen “15 Temmuz’a Giden Süreç ve FETÖ” konulu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Tarsus Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Şen üstlenirken, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Mustafa Eravcı davetli konuşmacı olarak panelde yer aldı. Prof. Dr. Eravcı, FETÖ’nün oluşumu, toplumsal yapıya sızma süreci ve 15 Temmuz’a nasıl gelindiği konularında akademik ve tarihsel değerlendirmelerde bulundu.
--